Mąka teff – miłka abisyńska

Teff, czyli miłka abisyńska, zwana również trawą abisyńską, jest zbożem, którego zastosowanie kulinarne sięga czasów starożytności. Z ziaren miłki abisyńskiej uprawianej od tysiącleci na kontynencie afrykańskim uzyskiwana jest mąka teff, która z uwagi na swoje różnorodne walory cieszy się uznaniem dietetyków i konsumentów w wielu rejonach świata. W naszej ofercie nie mogło więc zabraknąć wysokojakościowej, ekologicznej mąki z trawy abisyńskiej.

Mąka teff – bezpieczne źródło cennych substancji

Mąka z miłki abisyńskiej to naturalna mąka bezglutenowa, o niskim indeksie glikemicznym, odpowiednia m.in. dla osób chorych na celiakię czy cierpiących na niedokrwistość (dzięki dużemu stężeniu żelaza) – kompleksowa zawartość aminokwasów sprawia, że zalety mąki teff docenią również weganie i sportowcy. Mąka jest także bogata w błonnik oraz wiele mikroelementów – poza żelazem m.in. zawiera wapń, magnez i cynk – i witaminy z grupy B, przede wszystkim kwas foliowy. Warto wspomnieć o niskiej zawartości sodu, dzięki czemu wypieki czy sosy oparte o mąkę teff nie obciążają układu krwionośnego.

Mąka teff marki Pięć Przemian, czyli jednego z wiodących producentów zdrowej żywności, posiada lekki orzechowy aromat i może być wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów – do wypieku ciast, pieczywa czy tradycyjnych naleśników injera, a także do zagęszczania zup, sosów bądź budyniów. Dodatkową zaletą jest duża wytrzymałość mąki teff, dzięki czemu nawet bardzo długo przechowywana mąka nie psuje się i zachowuje swoje właściwości.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl